Sök

Gruppchef för Polisiär utrustning, Enheten för utveckling av brottsbekämpning vid Noa

Organisation

Nationella operativa avdelningen

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

08 maj 2024

Ansök senast

22 maj 2024

Referensnummer

A283.645/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att leda och samordna den nationella och internationella polisverksamheten samt driva polisens utvecklingsarbete. Det innebär att besluta om resursförstärkningar i hela landet, vara kontaktpunkt i samverkan nationellt och internationellt och att utveckla arbetsmetoder och utrustning för brottsförebyggande arbete, utredning och lagföring, ordning, säkerhet, underrättelse och service. Genom nationell och internationell omvärldsbevakning och analys samt specialistförmågor är avdelningen ett stöd till verksamheten i hela landet med kunskap och resurser.

Enheten för utveckling av brottsbekämpningen (UB) arbetar med strategisk förmågeutveckling inom Polismyndigheten mot samhällshotande brottslighet. Kriminella aktörer utvecklar sig hela tiden utifrån sårbarheter i samhället, tekniska landvinningar och rättsväsendets förmåga. Personer, grupper och nätverk med stort våldskapital samt även stater kan med olika brottsliga metoder skada Sverige. För att polisen ska kunna fullgöra sitt uppdrag krävs en proaktiv förmågeutveckling. Ett huvudsyfte för UB är att integrera förmågeutvecklingen med det operativa arbetet i Polismyndigheten.

UB består av fyra sektioner och vi söker nu en gruppchef till gruppen Polisiär utrustning vid sektionen för Polisiär utrustning och polisiära metoder. På sektionen bedrivs ett omfattande och brett förmågeutvecklingsarbete för den yttre brottsbekämpningen med metoder, utrustning och teknik. Förmågeutvecklingen sker utifrån principerna Problemet i fokus; Problemlösning med obrutna reaktions- och åtgärdskedjor; Pröva, lära och justera. Arbetet bedrivs teambaserat inom sektionen och enheten samt med regionerna och avdelningar.

Gruppen för polisiära utrustning arbetar med att samordna, inrikta och prioritera utvecklingen av den polisiära utrustningen för den yttre brottsbekämpningen. Med polisiära utrustningen avses uniformer och beklädnad, skyddsutrustning samt polisens dödliga och icke dödliga våldshjälpmedel (vapen, ammunition, elchockvapen, batong, OC-spray m.m.).

Förmågor som uppnås med stöd av den polisiära utrustningen behöver löpande prövas och utvecklas mot operationsmiljön där den yttre brottsbekämpning verkar 24/7. Förmågorna och utrustningen behöver även prövas mot och utvecklas utifrån omvärldsutvecklingen och dess befarade påverkan på operationsmiljön för den yttre brottsbekämpningen inom 3–5 år. Delar som inte är relevanta längre ska avvecklas. Förmågorna som uppnås med stöd av utrustningen utvecklas tillsammans med regionerna och avdelningarna genom forum och arbetsgrupper som bildas för att lösa identifierade problem, behov och uppgifter.

Sektionen kommer att flytta till Sörentorp i Solna, troligen under hösten 2024.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som gruppchef för polisiär utrustning

Som chef för gruppen rapporterar du till sektionschef samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet inom området och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

  • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste femårsperioden
  • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
  • erfarenhet av att leda utvecklings-, kravställnings- och kvalitetsarbete avseende material och utrustning
  • erfarenhet av upphandling
  • för funktionen relevant examen/utbildning
  • svenskt medborgarskap

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

  • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
  • ingått i ledningsforum
  • erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
  • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå


Du har ett proaktivt förhållningssätt och förmåga att omsätta förändringar i omvärlden till det egna uppdraget. Du är utforskande i ditt arbetssätt och du utvecklar dig och dina medarbetare genom att arbeta med förmågeutveckling utifrån operativa problem. Din helhetssyn samt din förmåga att förändra och omvärdera befintliga arbetssätt, metoder och lösningar är en tillgång i ditt dagliga arbete. Du kommer samarbeta med såväl interna som externa kontakter och du skapar förutsättningar för att använda kraften i att lösa problemet tillsammans. Tjänsten innebär en möjlighet för dig att påverka polisens förmåga på både kort och lång sikt.

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

  • analys och helhetssyn
  • mål och resultat
  • utveckling och förändring
  • social säkerhet
  • muntlig och skriftlig kommunikation
  • skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna https://polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Vid frågor kontakta HR-konsult, Susanne Franzén, på tel 076-353 22 50 alternativt rekryterande chef Tommy Kangasvieri på tel 0708-41 40 08.

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Sofia Ask tfn 010-563 87 10

SACO, via Polisens växel tfn 114 14

SEKO, Karna Tillheden tfn 010-56 166 27

ST, via Polisens växel tfn 114 14

Övrig information

Anställning

  • Tillsvidareanställning med funktion som chef grupp
  • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
  • Placering i Stockholm


Ansökan

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryteringsprocesser. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. 

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

Välkommen med din ansökan i form av CV och svar på urvalsfrågorna via e-post till jobb.noa@polisen.se senast den 22 maj 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A283.645/2024 i mailets ärendemening. I meddelandefältet kopierar du även över följande frågor och besvarar kortfattat frågorna. (Alternativt bifoga ett separat dokument med svar på frågorna nedan).  

  • Har du minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste femårsperioden? Redogör för dina tidigare erfarenheter.
  • Har du erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten? Beskriv din erfarenhet.
  • Har du erfarenhet av att leda utvecklings-, kravställnings- och kvalitetsarbete avseende material och utrustning? Beskriv.
  • Har du erfarenhet av upphandling? Beskriv.
  • Har du en examen/utbildning? Beskriv vilken.
  • Har du svenskt medborgarskap?
  • Har du erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat? Beskriv.
  • Har du ingått i ledningsforum?
  • Har du erfarenhet av polisorganisationens verksamhet?
  • Har du chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå?


Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.


Polismyndigheten
Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudandeVi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.